VERANTWOORDELIJK

Ik werk al 15 jaar met mensen die op zoek zijn naar healing. Fascinerend werk.

Als iets mij duidelijk geworden is in de afgelopen jaren, is dat ik het als therapeut of facilitator van een workshop niet alleen kan.

De methode die ik breng en mijn eigen bereidheid of inzet mogen dan nog zo dynamisch of krachtig zijn, de motor van het veranderingsproces is de cliënt. Het momentum in zijn of haar leven waarop hij bereid is iets nieuws binnen te laten en te ervaren. Hoezeer hij zichzelf healing gunt. De goesting om zijn oude zelf wat te verlaten. De mate waarin hij zelf verantwoordelijkheid neemt en niet zit te wachten tot iemand het van hem overneemt en in zijn plaats doet.

In het begin van mijn loopbaan als therapeut vertrok ik van het beeld dat mijn geduld en begrip voor de NEEN van de cliënt en voor het onvermogen dat daarin duidelijk wordt, hem of haar ging steunen en faciliteren om alsnog een stap te zetten. Dat bleek niet te kloppen. Ik zie het nu meer en meer mijn taak om de stem te worden van datgene wat de cliënt niet voor mogelijk had gehouden, om zijn beelden op zijn kop te zetten. Hierdoor wordt sneller duidelijk wat kan en wat niet wat het momenbtum voor hem of haar in petto heeft.

Wij krijgen de therapeut die we verdienen. Wij krijgen de therapeutische methode die we verdienen.

Reconstructive geeft mij als methode vertrouwen omdat de structuur volledig op dit principe berust. Je krijgt naarmate je zelf investeert. Deelnemers zijn verantwoordelijk. Dat is ook de enige waardige plek, hoe groot of klein hun onvermogen ook is. Het gaat om het proces, om de journey, in mindere mate om de bestemming.